- Përputhja kryesore e bibliotekës: 1-methoxypropan-2-yl acetate #10829 | match 0.0%
- Modeli aktual FTIR është shumë i dobët për një caktim të fortë në nivel përbërjeje. Mostra përshkruhet më sigurt si një material organik i oksigjenuar që tregon thithje karbonili si ester së bashku me breza shtrirjeje C–O, dhe mund të përfshijë gjithashtu një përbërës që përmban silikon të pasur me metil. Goditja më e afërt e bibliotekës është 1-methoxypropan-2-yl acetate, por besimi i rikuperimit është në fakt i munguar, kështu që ai emër duhet të trajtohet vetëm si etiketa më e afërt e bibliotekës dhe jo si identifikim.
- Brezi i vëzhguar në 1734 cm-1 mbështet një material që përmban ester.
- Thithjet e shumta në rajonin C–O afër 1239, 1203, 1097 dhe 1017 cm-1 mbështesin funksionalitetin organik të oksigjenuar në vend të një hidrokarburi të thjeshtë.
- Biblioteka Top-15 përmban disa kandidatë acetate, acetal/eter dhe ester-polimer, gjë që është në përputhje të gjerë me modelin e karbonilit dhe C–O të mostrës.
- Konsensusi i bibliotekës përmend gjithashtu metil/silicon, dhe veçoria në 825 cm-1 është e pajtueshme me atë mundësi më të gjerë.
- Një brez i fortë në 1734 cm-1 mbështet një karbonil të tipit ester të ngopur.
- Brezi në 1239, 1203, 1097 dhe 1017 cm-1 janë në përputhje me shtrirjen C–O të pritur për funksionalitetin e esterit dhe/ose eterit.
- Brezi në 1453, 1371 dhe 2872 cm-1 mbështesin përmbajtjen alifatike metil/metilen.
- Brezi me numër të ulët valor në 964 dhe 825 cm-1 nuk janë specifikë në vetvete, por janë të pajtueshëm me materiale që përmbajnë silikon të zëvendësuar me metil në disa formulime.
- Modeli i bibliotekës Top-15 është kimikisht i përzier, por përsëritësisht tregon për specie të oksigjenuara që përmbajnë metil, si acetate, komponime metoksi, materiale akrilat/metakrilat dhe një të dhënë konsensusi që anon nga siliconi.
- Të gjitha ngjashmëritë e listuara të bibliotekës janë 0.000, kështu që rezultati kryesor nuk ofron mbështetje të drejtpërdrejtë për një përbërje të emërtuar specifike.
- Lista e kandidatëve përzien tretës të vegjël të oksigjenuar, polimere dhe struktura të tjera të palidhura, gjë që kufizon besimin në çdo caktim të ngushtë.
- Seti i pikut në dispozicion nuk përcakton në mënyrë të pavarur një material unik që përmban silicon; sugjerimi i siliconit është vetëm një mundësi e kufizuar nga modeli më i gjerë.
- Mbetet e paqartë nëse mostra është një përbërje e vetme ester/eter, një material i tipit akrilat ose metakrilat, ose një përzierje që përmban një aditiv ose përbërës matricë me bazë siliconi.
- Të dhënat e pranishme nuk dallojnë mirë midis një molekule të vogël të oksigjenuar si acetat dhe një fragmenti polimer/reçine të oksigjenuar me breza të ngjashëm C–O dhe karbonil.
- Për shkak se nuk u gjet asnjë përputhje referimi e mbështetur nga literatura, përfundimi duhet të mbetet në nivelin e një drejtimi kimikisht të mbështetshëm në vend të një identiteti materiali.
Hapat e rekomanduar të mëtejshëm:
Check for additional FTIR bands outside the current list, especially 2950-2850 cm-1, 1260-800 cm-1 fine structure, and any broad O-H or distinctive Si-O-Si absorptions, to separate ester/ether organics from siloxane-containing material. Run GC-MS if the sample is volatile or extractable to test whether a small acetate solvent such as 1-methoxypropan-2-yl acetate is actually present. If the sample is nonvolatile or film-like, collect ATR-FTIR with higher signal quality and compare specifically against ester polymers, acrylic materials, and silicone-containing coatings. If silicon remains a concern, verify by elemental screening such as XRF, SEM-EDS, or a silicon-focused wet-chemical or spectroscopic test.