- Përputhja kryesore e bibliotekës: Poly(ethylene glycol methyl ether) #74696 | match 0.0%
- Emri më i afërt i bibliotekës është Poli(etilen glikol metil eter), por cilësia e përputhjes është shumë e dobët dhe nuk mund të mbështesë një përcaktim të fortë në nivel përbërësi. Modeli i vëzhguar FTIR përshkruhet më sigurt si një material eter alifatik i oksigjenuar me karakter polietër të metil-substituar, bazuar në një rajon të fortë gjurmësh të pasur me C-O dhe kryesisht veçori alifatike C-H. Një përcaktim i ngushtë për Poli(etilen glikol metil eter) kufizohet nga mungesa e provave më të forta referuese dhe nga prania e një brezi 1728 cm-1, i cili sugjeron një komponent shtesë që përmban karbonil ose modifikim që nuk shpjegohet nga një polietër i thjeshtë vetëm.
- Kandidatët kryesorë të bibliotekës paraqesin vazhdimisht etere alifatike që përmbajnë oksigjen dhe struktura të tipit polietër.
- Brezi 1093 cm-1 është karakteristik për shtrirje të fortë C-O në materiale që përmbajnë eter.
- Brezi 1247 cm-1 është i pajtueshëm me dridhjet C-O-C të eterit alkil.
- Brezat 2867 dhe 1450 cm-1 janë në përputhje me grupet metil/metilen alifatike, duke u përshtatur një materiali alkoksi ose si polietër.
- Brezat me frekuencë më të ulët në 947 dhe 848 cm-1 janë të pajtueshëm me korniza alifatike që përmbajnë eter, megjithëse nuk janë identifikues unikë.
- Spektri tregon breza në 1093 dhe 1247 cm-1 që janë në përputhje me shtrirjen C-O dhe C-O-C në materiale të pasura me eter.
- Brezat në 2867 dhe 1450 cm-1 mbështesin përmbajtjen kryesisht alifatike hidrokarbure, duke përfshirë grupet metil ose metilen.
- Modeli i bibliotekës Top-15 dominohet nga përbërës si polietër dhe alkoksi, duke përfshirë Poli(etilen glikol metil eter), Poli(etilen oksid), dhe disa materiale metoksietoksi/etoksietoksi, të cilat kolektivisht mbështesin një drejtim të oksigjenuar të pasur me eter.
- Brezi 1728 cm-1 tregon një veçori karbonil që nuk është një pritshmëri përcaktuese për një material të thjeshtë polietilen glikol metil eter dhe për këtë arsye kufizon një përfundim të drejtpërdrejtë për entitetin.
- Të gjitha ngjashmëritë e listuara të bibliotekës janë në mënyrë efektive zero, kështu që marrja nuk ofron mbështetje të fortë dalluese për një material specifik të emërtuar.
- Brezi karbonil 1728 cm-1 është një veçori kufizuese për caktimin e mostrës si Poli(etilen glikol metil eter) i thjeshtë pa kualifikim.
- Mbetet e paqartë nëse brezi karbonil në 1728 cm-1 i përket materialit kryesor, një grupi fundor, një fraksioni të oksiduar, një aditivi që përmban ester, ose një komponenti përzierjeje.
- Provat aktuale mbështesin një drejtim të gjerë eteri/polietri të oksigjenuar më fort sesa një entitet të vetëm diskret të bibliotekës.
- Pa breza përputhës më të fortë ose referenca mbështetëse, gjatësia e zinxhirit, identiteti i grupit fundor dhe pastërtia e mostrës nuk mund të përcaktohen nga ky rezultat FTIR vetëm.
Hapat e rekomanduar të mëtejshëm:
Re-examine the sample for the presence and intensity of a broad O-H band in the 3200-3600 cm-1 region to distinguish hydroxyl-terminated polyether material from a fully etherified analogue. Check for additional carbonyl-associated bands near 1170-1300 cm-1 and 1735-1750 cm-1 to determine whether an ester-containing additive or oxidation product is present. Compare against authenticated FTIR references for Poly(ethylene glycol methyl ether), Poly(ethylene oxide), and common esterified polyether materials under the same sampling conditions. Use complementary GC-MS or LC-MS for lower-molecular-weight material, or NMR if feasible, to verify whether the sample is a single methyl-terminated polyether or a carbonyl-containing mixture.