- Përputhja kryesore e bibliotekës: 1-metoksipropan-2-il acetat #10829 | match 0.0%
- Modeli FTIR është më i përputhshëm me një material alifik të oksigjenuar që përmban një karbonil ester të fortë dhe breza të shumtë C–O, i cili përshtatet gjerësisht me tretës të tipit acetat eter/ester ose organikë të oksigjenuar të lidhur. Përputhja më e afërt e emërtuar e bibliotekës është 1-metoksipropan-2-il acetat, por besimi i marrjes është praktikisht mungesë dhe nuk ka asnjë literaturë të drejtpërdrejtë ose konfirmim referimi, kështu që përfundimi kimikisht më i sigurt është një drejtim më i gjerë i ester/eterit të oksigjenuar në vend të një identifikimi të fortë në nivel përbërjeje.
- 1736 cm-1 mbështet një grup ester C=O.
- 1243, 1203, 1114 dhe 1018 cm-1 mbështetin shtrirjen e lidhjes së vetme C–O nga funksionaliteti ester/eter.
- 2931, 2873, 1453 dhe 1372 cm-1 mbështetin një kornizë kryesisht alifatike me grupe që përmbajnë metil.
- Kandidatët kryesorë të bibliotekës tregojnë vazhdimisht drejt estereve të acetatit me zëvendësim alkoksi të ngjashëm me eterin, në vend të materialeve aromatike ose shumë të pangopura.
- Mostra tregon një brez të fortë në 1736 cm-1, në përputhje me një karbonil ester.
- Breza në 1243, 1203, 1114 dhe 1018 cm-1 mbështetin shtrirjen e C–O të pritur për funksionalitetin ester dhe/ose eter.
- Breza në 2931 dhe 2873 cm-1 së bashku me 1453 dhe 1372 cm-1 mbështetin përmbajtjen alifatike metil/metilen.
- Modeli i bibliotekës Top-15 dominohet nga kandidatë që përmbajnë acetat dhe alkoksi si 1-metoksipropan-2-il acetat, 1-(3-metoksipropoksi)propil acetat dhe etoksietil acetate, gjë që është në përputhje me një drejtim alifik të oksigjenuar ester/eter.
- Brezi i izoluar në 2280 cm-1 nuk shpjegohet nga kandidatët kryesorë të acetatit dhe kufizon besimin në çdo identifikim specifik të përbërjes.
- Cilësia e përputhjes së bibliotekës është shumë e dobët, me të gjitha ngjashmëritë e listuara në 0.0, kështu që rezultati më i mirë i emërtuar nuk është i vendosur në mënyrë të sigurt vetëm nga rezultati i kërkimit.
- Asnjë interpretim i spektrit referencë direkt ose provë letrare nuk mbështet në mënyrë të pavarur 1-metoksipropan-2-il acetat në mënyrë specifike.
- Brezi 2280 cm-1 nuk merret parasysh nga kandidatët kryesorë të propozuar të bibliotekës dhe mund të reflektojë një papastërti, kontribut atmosferik ose një grup funksional shtesë që nuk kapet nga përputhjet kryesore.
- Provat aktuale nuk ofrojnë mbështetje karakteristike për të ngushtuar me besim midis disa kandidatëve të ngjashëm të acetatit që përmbajnë eter.
- Të dhënat e tanishme mbështetin funksionalitetin ester plus C–O, por nuk mund të dallojnë në mënyrë të sigurt një tretës ose aditiv të vetëm acetati nga alkoksi acetate të lidhura ngushtë.
- Për shkak se mbështetja e marrjes dhe e literaturës janë të dobëta, drejtimi përfundimtar është qëllimisht më i gjerë se emri kryesor i bibliotekës.
- Mbetet e pasigurt nëse mostra është një acetat i pastër me molekulë të vogël, një përzierje ose një përbërës i oksigjenuar brenda një formulimi më kompleks.
Hapat e rekomanduar të mëtejshëm:
Recollect the FTIR spectrum with background control and confirm whether the 2280 cm-1 band persists; if it disappears, it may be atmospheric or instrumental rather than sample-derived. Check for additional ester-characteristic fingerprint detail in a higher-quality spectrum, especially relative intensities in the 1250–1000 cm-1 region, to compare against 1-methoxypropan-2-yl acetate and other alkoxy acetate references. Use GC-MS if the sample is volatile; that would directly test whether 1-methoxypropan-2-yl acetate or another glycol-ether acetate is present. If liquid, compare boiling range or retention behavior against common acetate solvents such as 1-methoxypropan-2-yl acetate, 2-ethoxyethyl acetate, and related alkoxy acetates.