- Përputhja kryesore e bibliotekës: Poly(ethylene glycol methyl ether) #74696 | match 0.0%
- Spektri është më në përputhje me një material organik alifatik që përmban oksigjen të dominuar nga lidhje të tipit eter, me goditjen më të afërt në bibliotekë që është Poly(ethylene glycol methyl ether). Megjithatë, besimi i marrjes është efektivisht i munguar dhe brezat e vëzhguar nuk e vendosin në mënyrë të sigurt atë polimer specifik. Përfundimi më i mbështetur është pra një drejtim më i gjerë i eterit alifatik të oksigjenuar ose poliether/glikol-eter në vend të një përcaktimi të ngurtë në nivel komponimi.
- 1093 cm-1 është karakteristik për shtrirje të fortë C-O të pritur për eterë dhe segmente polietheri.
- 1247 cm-1 mbështet më tej mjedise karboni të oksigjenuar me lidhje të vetme si lidhje eter alkilike.
- 2867 dhe 1450 cm-1 janë në përputhje me zinxhirë alifatikë që përmbajnë CH në vend të kimisë së pasur me aromatikë.
- Kandidatët kryesorë të bibliotekës përsëriten me struktura të tipit metoksi-, etoksi- dhe poliether, duke treguar një model të qëndrueshëm eter alifatik të oksigjenuar në rezultatet e para 15.
- Modeli i fortë i vëzhguar në IR të mesëm përfshin breza në 1093 dhe 1247 cm-1, të cilët janë në përputhje me shtrirjen C-O dhe C-O-C në eterë ose materiale të ngjashme me polietherin.
- Breza në 2867 dhe 1450 cm-1 mbështesin shtrirjen dhe përkuljen alifatike C-H, duke treguar një skelet hidrokarburi kryesisht të ngopur me funksionalitet të oksigjenuar.
- Modeli kryesor i bibliotekës dominohet nga eterë alifatikë të pasur me oksigjen, duke përfshirë Poly(ethylene glycol methyl ether), Poly(ethylene oxide) dhe disa komponime metoksietoksi ose etoksietoksi, kështu që tema e përbashkët e marrjes është një kimi eter alifatik/poliether.
- Një brez në 1728 cm-1 tregon një komponent ose aditiv që përmban karbonil, i cili nuk është një tipar përcaktues i vetë poly(ethylene glycol methyl ether) dhe për këtë arsye kufizon besimin në atë identifikim të ngushtë.
- Të gjitha ngjashmëritë e raportuara të bibliotekës janë 0.000, kështu që emri më i afërt i bibliotekës nuk duhet të trajtohet si një përputhje e saktë e besueshme.
- Brezi i karbonilit në 1728 cm-1 nuk shpjegohet mirë nga një përcaktim i thjeshtë i poly(ethylene glycol methyl ether) dhe mund të tregojë një ester, produkt oksidimi, aditiv ose përbërës të përzierjes.
- Majat në 848 dhe 947 cm-1 nuk janë më vete mjaftueshëm specifike për të konfirmuar strukturën e kandidatit kryesor.
- Kampioni mund të jetë një poliether/eter glikol i pastër, një poliether i funksionalizuar, ose një përzierje që përmban një komponent eter alifatik të oksigjenuar plus një komponent që përmban karbonil.
- Për shkak se mbështetja direkte e literaturës nuk është e disponueshme, rezultati aktual nuk mund të dallojë në mënyrë të sigurt midis Poly(ethylene glycol methyl ether), eterëve të lidhur polietilen oksid/glikol, ose një materiali tjetër alifatik të oksigjenuar me breza të ngjashëm C-O.
- Provat e tanishme nuk përcaktojnë peshën molekulare, identitetin e grupit fundor, ose nëse kampioni është polimerik kundrejt një eteri glikol me masë më të ulët.
Hapat e rekomanduar të mëtejshëm:
Reacquire the FTIR spectrum with improved signal quality and confirm whether the 1728 cm-1 band is reproducible and intrinsic to the sample. Inspect the 1000-1150 cm-1 region at higher quality, since the shape and multiplicity there can help separate simple glycol ethers from polyethylene oxide/polyethylene glycol-type polymers. Check for complementary evidence by GC-MS or LC-MS if the material may be a small glycol ether, or by NMR/GPC if a polyether polymer is suspected. If the sample is a formulated product, evaluate whether the carbonyl band could arise from an ester-containing additive, plasticizer, or oxidation impurity rather than the main matrix.